NOVICE
PREDSTAVITEV ČLANOV ODPRAVE
ZA OBOŽEVALKE! in nekaj oboževalcev
PREDSTAVITEV ALPINISTIČNE ODPRAVE HUAYHUASH 2001
Junija se v Peru odpravlja tričlanska alpinistična odprava. Sestavljajo jo sledeči alpinisti: Viktor Mlinar in Tomaž Žerovnik, člana PK Rifnik Šentjur ter Matic Jošt, član AO Celje. Vsi trije alpinisti so izkušeni in prekaljeni gorniki, kar dokazujejo tudi njihovi dosedanji uspehi.

Namen tokratne alpinistične odprave je obiskati gore v gorski verigi Cordillera Huayhuash. Najvišji vrh verige je Yerupaja (6634 m), alpinistično največji izziv pa predstavljajo še nepreplezane stene Jirishance (6094 m), vzhodna in zahodna in zelo zahtevna zahodna stena Siule (6344 m).

Področje je alpinistično slabo obdelano, saj je po prvih vzponih na tamkajšnje vrhove v petdesetih letih sledila prepoved obiska območja. V tem času je tam namreč delovala teroristična skupina "Sendero Luminoso", ki je predstavljala za obisk gora preveliko tveganje. Pred nekaj leti so perujske oblasti obračunale z uporniki in območje ponovno odprle.

Posledica omenjene dolgoletne prepovedi je nešteto nepreplezanih sten v Cordilleri Huayhuash. Cilj meddruštvene odprave je preplezati eno izmed nepreplezanih sten Jirishance (6094 m) in preplezati novo smer na najvišji vrh verige in hkrati drugi najvišji vrh Peruja Yerupajo (6634 m).

Vsi dosedanji pomembnejši vzponi članov odprave so bili podrobno predstavljeni tudi v tujih športnih revijah (angleški HIGH, italijanski ALP, španski DESNIVEL, ameriška ROCK 'N' ICE in zbornik AMERICAN ALPIN JOURNAL...), kar pomeni, da kotirajo visoko tudi v svetovnem merilu. Plezalni klub Rifnik Šentjur pa je svojo zadnjo akcijo obsežno predstavil tudi na internetu. Potek njihove zadnje odprave in mnoge druge zanimivosti si lahko ogledate na spletni strani http://lhotse.siol.net.

Oblikovanje: Branko Ivanek, Ibiko d.o.o.