NOVICE
PREDSTAVITEV CILJEV ODPRAVE
ZA OBOŽEVALKE! in nekaj oboževalcev
 ČLANI ALPINISTIČNE ODPRAVE HUAYHUASH 2001
 Tomaž Žerovnik (33 let)
je v zadnjih desetih letih preplezal veliko število zahtevnih smeri in sodeloval na številnih odpravah. Leta 1989 je v severni Ameriki preplezal znamenito steno El Capitana po smeri Mescalito, ki je ocenjena s tehnično oceno A4. V Bolivijo se je odpravil leta 1991, kjer je s soplezalcem preplezal novo, zelo zahtevno smer na Illiampu. Leta 1995 je preplezal novo smer na Huascaran, leta 1996 pa že omenjeno smer na Chacraraju. Jeseni istega leta je sodeloval tudi na "Slovenski alpinistični odpravi treh vrhov", kjer je s soplezalcema v alpskem stilu preplezal južno steno 7132 metrov visokega Apija v zahodnem Nepalu. Lani je na odpravi na Lhotse dosegel višino 8110 metrov.
Tomaž je alpinistični inštruktor in prav tako član PK Rifnik iz Šentjurja. Je poročen, oče hčerke, preživlja pa se z opravljanjem najzahtevnejših višinskih del. Kot avtor je svoje prispevke objavljal v revijah Alp (Italija) in Desnivel (Španija) ter v zborniku American Alpin Journal.
 Viktor Mlinar (34 let)
je izvrsten ledni plezalec. Pri nas je preplezal praktično vse najtežje zaledenele slapove, svoje sposobnosti pa je uspešno dokazal tudi na bohinjski tekmi v lednem plezanju, kjer je leta 1996 osvojil tretje mesto. Sodeloval je že na štirih odpravah v Ande in Himalajo. Leta 1995 je v perujskih Andih skupaj s soplezalci iz PK Rifnik preplezal prvenstvene smeri na Huascaran, Pisco in Alpamajo. Leta 1996 je sodeloval pri plezanju nove smeri v izredno zahtevni zahodni steni Chacraraja. Smer še danes velja za najtežjo v Cordilleri in še nima ponovitve. Lani je na uspešni odpravi na 8516 metrov visoki Lhotse dosegel višino 8300 metrov, vrhu pa se je odpovedal in pomagal obolelemu prijatelju. Viktor je član PK Rifnik iz Šentjurja, kjer tudi živi. Je tudi aktivni gorski reševalec, preživlja pa se z opravljanjem najzahtevnejših višinskih del.
 Matic Jošt (29 let)

  Foto:
  Marko Prezelj
je v zadnjem desetletju preplezal številne težke skalne in ledne smeri v Alpah. Udeležil se je tudi štirih himalajskih odprav. Njegovi najpomembnejši vzponi v skali so vezani na dolomitsko skupino Tri Cine, kjer je med drugim prosto preplezal Direttisimo v Veliki Cini (ocena VIII) in Švicarsko smer v Zahodni Cini (ocena IX-). V Francoskih Alpah je med drugim trikrat preplezal severno steno Grandes Jorasess, od tega kar dvakrat pozimi, in sicer po smeri Walkerjev steber (poleti) ter po Britanski smeri in Mrtvaškem prtu pozimi. Leta 1996 je na "Slovenski alpinistični odpravi treh vrhov" v alpskem stilu preplezal deviško južno steno 6755 metrov visoke Nampe v zahodnem Nepalu. Leta 1999 je bil član Slovenske odprave na Gyachung Kang (7952 m) v Tibetu. Preplezal je novo smer preko do takrat še nepreplezane severne stene. Vzpon je bil opravljen v alpskem stilu. Na isti odpravi je, prav tako na alpski način, preplezal novo smer na 7309 metrov visoki Siguang Ri.
Matija je alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja in gorski reševalec, po izobrazbi pa univ. dipl.inž. geodezije. Je član alpinističnega odseka pri PD Celje. Trenutno je kot vrhunski športnik zaposlen na ministrstvu za finance. Kot avtor je svoje prispevke objavljal v revijah Alpinistični razgledi, Adrenalin in zborniku American Alpin Journal.
Oblikovanje: Branko Ivanek, Ibiko d.o.o.